keskiviikko 24. syyskuuta 2014

Keltainen kortti

Viime lauantaina oli TOKOn Uudenmaan Piirinmestaruuskisat Askolassa. Yksilönä en olisi Konnan kanssa osallistunut, mutta mentiin täydentämään PORSKin joukkuetta. Mulla oli valmis suunnitelma jo tehtynä aamulle; Konnan kanssa aikaisin kisapaikalle ja käytän sen siellä pitkällä lenkillä. Noh, eihän se nyt ihan niin mennyt :D Aamulla tuli niin kauhea hässäkkä, että olin kisapaikalla sen verran aikaisemmin, että ehdin Konnaa kävelytellä vain vartin verran. EVL:ssa kilpaili muistaakseni 15 koirakkoa ja paikallaolot suoritettiin ensin Ossi Harjulan kehässä, josta sitten jatkettiin Carina Savander-Rannen kehään suorittamaan loput liikkeet kahdessa osassa.

Paikallaistuminen: 10 – Ei valittamista.
Paikalla makaaminen: 9,5 – Sivulle nouseminen oli vajaa.

Z-liike: 8,5 – Alku meni hyvin, samoin istuminen ja seisominen, mutta viimeisellä suoralla ennen maahanmenoa Konna paineistui (luuliko tehneensä väärin, en tiedä?) ja vältteli katsekontaktia ja maahanmeno oli hidas.
Seuraaminen: 5 – Konnan paineistuminen jatkui ja näkyi aika radikaalisti tässä seuraamisessa. Kun huomasin, millanen se on, aloin jännittämään ja siitähän se soppa vasta syttyi. Mulla oli sellanen tunne, että Konna ei ole yhtään lapasessa ja eihän se sitten ollut, alkoi haukkua paukuttaa kahteen otteeseen (toisessa haukussa annoin lisäkäskyn sivulle ja toisessa hiljeni itse). Tästä seurasi elämäni ensimmäinen KELTAINEN KORTTI!

Luoksetulo: 6 – Seisomisessa valui vähän ja maahanmenossa vielä enemmän.
Ruutu: 0 – Konna meni merkille ok ja ruutuun juoksi hyvin, vaikkakin aika takakulmaan. Lähetyspisteelle mun silmään näytti siltä, että Konna on ruudussa ja ajattelin sen tulevan vähän jopa eteenpäin, kun käsken maahan. Toisin kävi, kun kävelin koiraa kohti ja sen ohi, huomasin että pylly oli 10cm ulkona. Loppu oli hieno; vaikka tuomari seisoi keskellä linjaa, juoksi Konna lujaa suoraan mun sivulle seuraamaan eikä välittänyt tuomarista!

Metallihyppynouto: 9 – Olis saanut ottaa kapulan nopeammin ja tuli ravilla takaisin.
Tunnari: 7,5 – Sekä meno että tulo ravilla, olikohan vielä jotain miinusta…?
Kauko-ohjaus: 6 – Muistaakseni en joutunut antamaan lisäkäskyjä, mutta taisi sitten tulla eteenpäin?
Ohjattu noutaminen: 5 – Merkki oli hyvä, lähti juoksemaan mun mielestä vasemmalle kapulalle (niin kuin pitikin), mutta vaihtoi suuntaa keskimmäiselle. Käskin siihen seis (muistaakseni kaksi kertaa) ja siitä uudelleen käsky vasemmalle kapulalle ja sinne meni. Loppu ok.

Lopputulos 202 pistettä ja EVL3, höystettynä sillä keltaisella kortilla.Onneksi meidän joukkueessa oli hyviä koiria, jotka teki loistavia suorituksia, niin meidän joukkue sijoittui toiseksi ja sai hopeaa :) Onnea kaikille!
kuva: Sanna Stark

Tästä kokeesta jäi äärimmäisen huono fiilis. Ensimmäisen kehän jälkeen olin jo valmis keskeyttämään, mutta ystävän puheista ja painostuksesta päätin kuitenkin jatkaa. Lähdin Konnan kanssa hermojen jäähdyttely –lenkille ja yritin nollata pääkoppaani kiukulta. Ei siitä mitään meinannut tulla, mutta ajattelin että otetaan ne loput liikkeet sitten treenin kannalta. Myös mun henkisen treenin. Viimeisestä kehästä jäikin jo huomattavasti positiivisempi mieli, etenkin kun sain Konnan korjattua ohjatussa tuomaan sen oikean (eli vasemman) kapulan. Mutta kyllä mun täytyy henkisesti kasvaa vielä paljon, että pystyn Konnan kanssa koskaan kunnolla kilpailemaan. Jostain ihmeen syystä mua jännitti tosi paljon tämä koe, ehkä silläkin oli sitten vaikutusta tuohon suoritukseen.

 
Tein myös huomion, että täytyy alkaa testailemaan Konnaa, että mikä on sille paras tapa touhuta ennen kehään menoa. Ja paras palkka. Ennen paikallaoloja ja ensimmäisiä yksilöliikkeitä tein sen kanssa namilla juttuja ja silloin se ei koskaan ole niin korkeassa vireessä, kuin pallolla tehtäessä. Konna reagoi matalassa vireessä tosi helposti häiriöihin ja voi mennä niistä ”omaan kuplaansa” eli ei-pysty-ei-kykene –moodiin. Ajattelin kokeilla leikittää pallolla ennen viimeistä kehää ja hieman nostaa kierroksia. Mun mielestä Konna vapautui tästä ja fiilis kehään mennessä oli paljon parempi kuin edellisellä kerralla. Eli ehkä se pallo on sitten se avainsana meillä? Täytyy jatkaa tutkimuksia...

Olis kiva kuulla kokemuksia tällaisista helposti paineistuvista koirista ja miten ne on saatu toimimaan koetilanteessa? Konnalla mun mielestä suurin painetta aiheuttava asia on häiriöt matalassa vireessä, mitä korkeammassa vireessä se on, sitä vähemmän tapahtumat ympärillä vaikuttaa tekemiseen. Täytyiskö sitten vaan opettaa se toimimaan ja tekemään toko-liikkeet korrektisti myös korkeassa vireessä?

6 kommenttia:

 1. Miten olette selvinneet aiemmin matalassa vireessä häiriöiden aiheuttamasta paineesta? Vai ymmärsinkö oikein, ettei ko. ongelmaa ole tässä mittakaavassa aiemmin ollut?

  Ihan yleisesti tuli mieleen paljon toisenlaisia kysymyksiä.. :D Kuinka paljon palkattomuus vaikuttaa paineistumiseen? Kuinka paljon panostat kisapalkan vahvistukseen? Onko sinulla kehään sopivia keinoja poistaa painetta/rentouttaa koiraa? Ja ylipäätään, kuinka paljon panostat siihen, että Konna palkkautuu ja rentouttuu sosiaalisesta palkasta treeneissäkin?

  Minulla ei erityisemmin paineistuvaa koiraa ole ollut. Ajattelen kuitenkin suoritusten rakennuksen sen kautta, että toivon koiran olevan mahdollisimman "rento ja auki minuun päin". Eli innokas, aktiivinen ja tarjoaa itse toimintaa, jolloin minun tarvitsee vain antaa lupa toteuttaa. Paine ja stressi tuottavat aina "paskaa" koiran päähän, jolloin järkevä toiminta ei ole täysin mahdollista. Vireen nosto on sinällään yksi hyvä keino lisätä häiriön sietoa, mutta siinä piilee myös vaara, että koira ei enää olekaan optimaalisella alueella toimimaan. Sitten kun tässä tilassa tulee virhe, koiraa korjataan ja herkästi päästään taas harmaalle alueelle.

  Suurin osa koirista kestää hetkellistä epävarmuutta varsin hyvin. Mutta jos treeneistä suurin osa menee stressikäyrän yläosassa, alkaa ajan kuluessa ongelmat tulla esiin. Itse joskus ajattelin, että "viettiä ei voi koskaan olla liikaa". Nojuu, ei se ihan niin olekaan.. :--)

  Tsemppiä treeneihin ja pohdintoihin. Roomaan on monta tietä, tulee vaan osata valita se itselle sopivin tie ja nauttia matkasta. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Minna mahtavasta vastauksesta, se sai mut kunnolla pohtimaan asioita :) Näin suurta kisa-floppia ei ole ennen ollut, eli siinä mielessä ensimmäinen kerta tässä mittakaavassa, kun häröilee. Muutamassa kokeessa aiemminkin on paineistunut, mutta olen jotenkin saanut sen vapautettua. Esim. SM-kisoissa oli paljon häiriötä ja kuuma päivä + odottelu aiheutti matalan vireen kehässä, mutta silti Konna työskenteli tosi kivasti eikä ottanut painetta/häiriötä sen kummemmin.

   Palkattomuus varmasti lisää paineistumista. Myönnän, että olen tehnyt liian vähän treeneissä pätkiä/liikesarjoja ilman palkkaa. Kun olen niitä tehnyt, vapautan Konnan liikkeen jälkeen/aikana sanalla "jes" ja sitten se saa pörräillä mun ympärillä ja saa kehuja. Kauheasti en voi sitä innostaa, koska muuten läppä aukeaa ja se alkaa paukuttaa. Tähän tulisi ehdottomasti panostaa enemmän ja miettiä sopivia keinoja, miten vapauttaa ja palkata Konna sosiaalisesti ilman liian innostamisen tuomaa haukkumista. Joku kultainen keskitie ja sopiva tapa täytyy löytää :)

   Vireen nostossa lienee juurikin se ongelma meidän kohdalla, että se tuo helposti vinkumista ja haukkumista, joista joutuu huomauttamaan -> tuo painetta. Mutta haluaisin Konnan tekevän pikkasen korkeammassa vireessä, koska silloin se on paljon näyttävämpi ja nopeampi liikkeissään (noudot, merkit, kaukot...) Mutta kuten sanottu, se meille sopiva tapa täytyy löytää kokeilemalla erilaisia vaihtoehtoja.

   Sellainen miete mulle tuli myös, että ehkäpä Konna reagoi myös mun jännitykseen. Koska nyt kun tarkemmin alan kisoja miettimään, niin ne missä Konna on ollut paineessa, on myös sellaisia kisoja, missä olen syystä tai toisesta jännittänyt normaalia enemmän. Eli mun täytyy myös kehittyä henkisellä tasolla ja oppia kokoomaan itseni niin, ettei se jännitys ja pinnan kireys vaikuta koiraan ja sen tekemiseen. Se taitaakin olla helpommin sanottu kuin tehty ;) Kaiken lisäksi mä olen äärimmäisen huono suunnittelemaan treenejä ja mitä tehdä milloinkin ja millä tavalla. Ja sekin vielä, kun paljon treenailen yksin niin vaikeuttaa asiaa. Täytyy ottaa kynä käteen, ruutupaperi nenän eteen ja alkaa laatimaan suunnitelmaa!

   Poista
 2. Hienoa, tavoitteeni saavutettu. :D Pohdiskelu ja asioiden vääntäminen ympäri ja ämpäri auttaa tosi usein. Toki se ei ole itseistarkoitus, eikä siihen vääntämiseen kannata jumahtaa. Siitä(kin) on kokemusta.. :P

  Minusta kuulostaa siltä, että sinulla on hyvät mahdollisuudet puuttua orastavaan kisavireongelmaan. Enemmän kokeenomaisuuksia, palkattomuutta ja häiriöitä sekä tietysti sitä sinun omaa mielentilan hallintatreeniä. :) Mietit mitä tarvitsee vahvistaa, mitä mielentilaa haet ja mitkä ovat kriteerit.

  Oletko koskaan opettanut Konnaa kiihtymään ilman ääntä? Itse koen, että Hunnin kohdalla se on ollut todella hyödyllistä.. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juurikin näin, pitäisi tosiaan käyttää enemmän aikaa siihen suunnitteluun ja pohtimiseen :) En ole koskaan opettanut Konnaa kiihtymään ilman ääntä, koska se niin herkästi haukahtelee heti, kun yritän nostattaa sitä. Jos on jotain vinkkejä, miten tuollaisen koiran saisi opetettua kiihtymään ilman ääntä, niin otan mielellään vastaan. Täytyis päästä sinne Lahteen treenaamaan joku kerta näitä ihan käytännössä ;)

   Poista
  2. Tuleeko ääni turhauman kautta? Jos tulee, niin silloin hiissaat "turhautumiskynnystä" ylöspäin eli kasvatat kattilan reunoja, ettei kansi lähde liikkeelle. :) Niin ja tietty sie tuut käymään, täytyyhän sun lahtelaisia tulla moikkaamaan. ;)

   Poista
  3. Joo, se haukku tulee juurikin silloin, kun Konna turhautuu. Täytyis sopia joku vkl niin tulisin sinnepäin treenaamaan ja kattelemaan koiria ;) Ollaan yhteyksissä!

   Poista